Nasi Lemak

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada korang yang mengunjungi(visit) blog ini ... First of all , anda apa khabar ? kami harap anda sihat-sihat blake(semua). Okay di sini kami ingin berkongsi ilmu ataupun cara-cara membuat nasi lemak terbaik memey perghhhh kata orang ganu... So, seperti yang korang tahu kita orang ganu dan kami disini ingin share apa yang diturunkan oleh nenek moyang kami berkenaan nasi lemak ala Terengganu.







Nasi Lemak Ayam










Basi lemak lauk puyuh











kami akan memastikan anda dapat membuat nasi lemak yang enak macam gambar di atas .

Ada 2 Bahagian Resepi Nasi Lemak ala Terengganu

1. sambal
2. Nasi (4-5 orang)


Bahan-bahan Sambal - resepi nasi Lemak 

12 ulas bawang merah(dikisar)
2 ulas bawang putih(dikisar)
8-10 sudu besar cili boh
2 cawan air
1 keping gula Melaka
Sedikit belacan
Sedikit asam jawa untuk menghilang bau hanyir
Sedikit ikan bilis (dikisar)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak Masak
petai



Cara-cara Untuk Sambal Petai Resepi Nasi Lemak :

1. Masukkan 2-4 sudu minyak masak ke dalam kuali. Tumis bawang besar dan bawang
putih sehingga sedikit garing.
2. Masukkan cili kisar dan kacau sekata. Biarkan seketika.
3. Masukkan air , gula Melaka , belacan , asam jawa dan ikan bilis . Masak sehingga pekat . 40-50minit.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa .
5. Masukkan petai

Bahan-bahan Nasi - Resepi Nasi Lemak ala Terengganu

3 cawan beras
2 cawan santan pekat
3 cawan air
4-5 hirisan halia
2-3 helai daun pandan
Sedikit garam
Ikan bilis secukupnya(digoreng)
Kacang tanah secukupnya (digoreng)
timun secukupnya (dihiris)
Telus rebus

Cara-cara memnbuat Nasi Resepi Nasi Lemak ala Terengganu :
1. Basuh beras beberapa kali sehingga air tersebut tidak ala kuning. Masukkan santan, air, halia, dan daun pandan yang disimpul.
2. Masak dalam periuk yang bertutup di atas api kecil sehingga masak.
3. Jika guna rice cookier , rendam beras itu selama lebih kurang 20 minit.





GOOD LUCK DAN SELAMAT MENCUBA KEKAWAN :-)

No comments:

Post a Comment